Sprout/ scheuten

Geplaatst door Jolanda Warmerdam op

"SCHEUTEN ZIJN VOEDZAMER DAN VOLGROEIDE GROENTEN"

Onvolgroeide groenten, ook wel microgreens genoemd, zouden gezonder zijn dan hun volwassen varianten. Zo bevatten ze volgens het onderzoek aan de universiteit van Maryland meer voedingsstoffen en vitaminen.

Nog nooit van microgreens gehoord? Experten omschrijven het als "onvolwassen groenten die jong geplukt worden, een week tot twee weken na het ontkiemen". Met andere woorden: scheuten.

Gezonder
Tijdens het onderzoek werd gekeken hoeveel fytochemicaliën (werkzame stoffen in planten) te vinden zijn in 25 verschillende soorten scheuten, waaronder radijs, rode kool, selder en kruiden als basilicum en koriander. Gemiddeld bevatten de microgreens meer voedingsstoffen dan hun volgroeide varianten. "We vonden maximale waarden voor vitaminen en antioxidanten in de microgreens, meer dan in volwassen groenten", 

 

Een goed voorbeeld hier van zijn bijvoorbeeld de erwten scheuten.

Erwtenscheuten, jonge erwtenplantjes, winnen snel aan populariteit in de moderne keuken. Mocht je ze kant-en-klaar willen kopen, dan kosten ze al gauw € 25 per kilo.

Toch zijn erwtenscheuten misschien wel één van de makkelijkste en goedkoopste groenten om zelf kweken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een zak gedroogde erwten uit de supermarkt of van de groenteboer, wat potgrond in een ondiepe bak en water.

Behalve dat het heel gemakkelijk en goedkoop is, kun je ze ook het hele jaar door laten groeien. Deze snelle groene wondertjes zijn al na 2-3 weken te oogsten!

Erwten zaaien

De meest effectieve manier om erwtenscheuten te kweken, is om ze eerst af te spoelen en de gedroogde erwten een nachtje te laten weken. Wanneer je de volgende dag het weekwater afgiet, dan kun je dit aan je planten geven. Het water bevat namelijk veel voedingsstoffen van de erwten.

Strooi deze doorweekte erwten gelijkmatig over het oppervlak van een ondiepe bak, die gevuld is met een laagje potgrond of fijne compost van ongeveer 3 centimeter. Bedek ze met een laagje potgrond of compost en druk dit voorzichtig aan. Geef voldoende water zodat de grond vochtig, maar niet te nat is.

Plaats de bak in een vensterbank, maar niet in directe zonlicht en geef regelmatig water.

Erwtenscheuten oogsten

Zodra de erwtenscheuten ongeveer 10 centimeter lang zijn, knip je ze met een schaar af tot ongeveer 2 centimeter boven de grond. Laat de erwten zelf gewoon op hun plaats liggen en ze zullen weer uitschieten. Zo oogst je met gemak een tweede of zelfs een derde keer.

Erwtenscheuten in de keuken

Erwtenscheuten zijn het lekkerst vlak na de oogst. Mogelijkheden te over! Voeg ze rauw toe aan salades of op broodjes, pasta’s, pizza’s en quiches. Je kunt ze ook stomen of kort bakken. Niet te lang, anders wordt het papperig!

Maar zo zijn er talloze varianten van scheuten, denk hierbij aan:

*Alfa Alfa

*Daikonradijsscheut

*Ewrt-asperge

*Luzerne

*Rode biet

*Soya

*Rode Kool

Deze kan je bij de gespecialiseerde groenteboer of online bestellen.

Het is zeker de moeite waard om te proberen en aan je gezonde maltijd toe te voegen

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd