De helende werking van de "Brandnetel"

Geplaatst door Jolanda Warmerdam op

๐˜‰๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ต๐˜ต๐˜ช๐˜จ. ๐˜š๐˜ถ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ง๐˜บ๐˜ญ. ๐˜๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ด๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ด (๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ) ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜บ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฎ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜Œ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ด.

Al vroeg in het voorjaar komen de toppen van de brandnetelย al omhoog, dus het is tijd om te gaan plukken. Van de verse blaadjes kan je thee of eenย  heerlijke soep met geneeskrachtige werking maken. Goed voor de ontgifting en met heel veel vitaminen en mineralen.
WildplukkenDoe je handschoenen aan en ga op zoek naar een rustige plek die wat verder van de stad gelegen is. Een plastic zak vol is genoeg. Schoonmaken doe je natuurlijk ook met de handschoenen aan. Maar eenmaal gekookt water over de bladeren heen (oprollen of kneuzen kan ook) en de brandharen zijn verdwenen. Slinger ze daarna droog en ze zijn klaar voor gebruik.

Urtica Dioica
โ€‹De brandnetel (Urica Dioica) is een winterharde en overblijvende plant, die van ongeveer 30 centimeter tot 1,5 meter hoogte kan groeien. De naam Urtica komt van het Latijnse woord โ€˜Urereโ€™ , dat branden betekent. Het is een plant die groeit in heel Europa, Aziรซ, Noord Afrika en Noord-Amerika.
Brandnetel is voor velen een plant waar je op moet letten omdat hij prikt en daarna vreselijk jeukt. De haar-dunne buisjes op het blad en de stengel van de brandnetel bevatten mierenzuur. Wanneer je deze aanraakt breken ze, dit komt op je huid waardoor je het brandgevoel ervaart. Het gevolg is zwelling en jeuk.
De andere kant van deze plant is dat hij bijzondere eigenschappen heeft. De bladeren bevatten veel bladgroen, wat duidt op een hoog mineralen gehalte. Ook is hij rijk aan vitamine A en C. Brandnetel heeft een versterkende werking op het hele lichaam en is heel geschikt om in te zetten bij bloedarmoede. Het drijft vocht af en lost slijm op. En het is een uitstekende reiniger voor een voorjaarskuur. En dit zijn nog maar een paar voordelen. Hij is niet alleen nuttig voor ons, het is een voedselplant voor de mooiste vlinders, zoals de atalanta, kleine vos en dagpauwoog.

โ€‹De plant en de mens
De brandnetel groeit net als hennep op vervuilde grond en maakt deze schoon. Het is een ontgifter voor de omgeving en voor jouw lichaam.
De plant heeft een woekerend wortelstelsel en dit duidt op een enorme weerstand. De vierkante en taaie stengels wijzen op mannelijke kracht en het vermogen om jouw weerstand en kracht te verhogen. De bladeren en stengel bevatten veel haren, die een positieve werking op huid en slijmvliezen hebben: alle organen worden geactiveerd, de Qi gaat stromen en het bloed wordt gevoed.
Het type mens dat erbij hoort is een prikkelbaar mens. Dit komt door een disbalans in het lichaam. Wanneer dit type mens zich niet goed uit, stroomt de Qi (de levensenergie) niet meer en ontstaat er stagnatie. Het lichaam houdt dan afvalstoffen vast en zal verzuren. Brandnetel zorgt voor reiniging en stroming. En helpt ook bij veranderingsprocessen in je binnenwereld en buitenwereld.
Geneeskrachtige werking
De brandnetel heeft veel positieve effecten. Voor het urine wegstelsel helpt hij bij het verminderen van het vasthouden van vocht. De plant is goed in te zetten bij blaasontsteking, maar ook bij reumatische aandoeningen, artritis en jicht omdat het de uitscheiding van urinezuur bevordert. Het heeft een bloed-reinigende en ontgiftende werking en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in voorjaarskuren. Voor de spijsvertering heeft hij een goede werking op de darmwand, tegen irritatie en infectie.
Brandnetel verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de schildklierfunctie. Voor het ademhalingssysteem werkt hij als opruimer bij slijm, hoest, bronchitis, hooikoorts en astma. Hij werkt als een natuurlijk antihistaminicum. Hij geeft een boost aan het afweersysteem en is dus weerstands verhogend. Tot slot helpt brandnetel door het hoge mineralen gehalte ook bij spierkrampen.

Contra-indicatie
Brandnetel dient niet gebruikt te worden in combinatie met diuretica en bloeddrukverlagende medicijnen. De werking kan verhevigen. In hele hoge dosering moet men brandnetel vermijden bij zwangerschappen.

Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne McIntyre, 2010
Grow your own drugs, James Wong, 2011
Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Total Health Academy, kruidengeneeskunde, Chinherbs

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd