Hoe belangrijk is Een gezonde nachtrust

Geplaatst door Jolanda Warmerdam op

Wat is slaap?
Om er achter te komen waarom je nu zo slecht slaapt, is het belangrijk om eerst te weten wat slaap nu eigenlijk is.

Mensen hebben slaap nodig, het is een vereiste om het lichaam en de geest te laten herstellen van de dag. Alle indrukken die iemand gedurende de dag heeft opgedaan worden tijdens de slaap verwerkt. Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens de slaap.
Het lichaam maakt tijdens de slaap meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan, dan wanneer iemand wakker is.
Fasen van slaap
Er zijn vier fasen van slaap te benoemen die samen een slaapcyclus vormen. Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus zo'n drie tot vijf keer per nacht doorlopen. Een slaapcyclus duurt zo'n 90 tot 120 minuten.
De fasen van een slaapcyclus worden van elkaar onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbewegingen. Alleen in de laatste fase is er sprake van snelle oogbewegingen. Dit heet ‘Rapid Eye Movement', ook wel REM.
Een gezonde slaap doorloopt de volgende vier fasen:
u
Non-REM-slaap:
1. de sluimerfase;
2. de lichte slaap;
3. de diepere slaap;
REM-slaap:
4. de droomslaap. De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.


De 4 slaapfase in het kort……

1. Sluimerfase
De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af.

2. Lichte slaap
In deze fase begint de slaap, maar deze is nog heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar je kan makkelijk gewekt worden.

3. Diepe slaap
Dit is de fase van de echte diepe slaap. Ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor fysiek herstel.

4. Droomslaap (REM-slaap)
In deze fase zijn er snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en is er sprake van grote hersenactiviteit. Spieren zijn volledig ontspannen. Omdat de hoge hersenactiviteit samengaat met maximale ontspanning van de spieren wordt ook gesproken van paradoxale slaap.
Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is.
De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie. De functie van de droomslaap is om de geest te verfrissen en ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken.
Een volwassene zit gedurende 15% van zijn slaap in de REM-slaap. 

De 10 meest voorkomende gevolgen van slecht slapen (chronische slapeloosheid)

1. Slecht slapen veroorzaakt ongelukken
2. Slaapgebrek maakt dat je je minder kan concentreren (leerproblemen)
3. Gebrek aan slaap vermindert je libido
4. Slapeloosheid maakt je depressief
5. Slaapgebrek maakt je huid ouder door teveel aan cortisol (stress           hormoon)aanmaak wat collageen in de huid afbreekt.
6. Slecht slapen leidt tot vergeetachtigheid
7. Slaaptekort leidt tot gewichtstoename
8. Slaapgebrek beperkt je in je beoordelingsvermogen.
9. Te weinig slaap kan het risico op sterven verhogen
10. Slaaptekort leidt tot ernstige  gezondheidsklachten;

Hartziekten, Onregelmatige hartslag, Hoge bloeddruk, hersenbloeding, diabetes
Om weer snel een natuurlijk slaap ritme te ontwikkelen hebben we verschillende soorten natuurlijke middelen in de shop die u hier mee kunnen helpen.
Vraag gerust om advies en wij helpen u om het juiste product te vinden.

0 reacties

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd